ATENȚIE! Acest articol a fost tradus din limba maghiară automat de google translate.
Participanți costumați, scene amuzante, jocuri, cântece și gogoșile must-have la carnaval. Festivalul Fărșangului din județul Hargita a fost organizat pentru a 31-a oară sâmbătă, 18 februarie.
După paisprezece ani, Miercurea-Ciuc și Cioboteni au găzduit din nou grupurile de păstrare a tradiției din județul Hargita la sărbătoarea comună de carnaval. Tradiționaliștilor din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Sândominic, Armășeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Ditrău, Remetea, Lăzarea și Sâcrai s-au alăturat mai multe oameni din. De data aceasta, sarcina principală pentru tradiționaliștii din Cioboteni a fost rolul de gazdă. Grupurile tradiționaliste s-au adunat la ora 10, în marea parcare de lângă Jakab Antal Tanulmányi Ház din Csiksomlyo, iar ceremonia de deschidere a evenimentului a început la ora 11, pe scena amenajată acolo. Participanții au fost binecuvântați de călugărul franciscan Tímár Asztrik, directorul bisericii din Șumuleu Ciuc, care s-a împrăștiat apoi în diferite părți ale orașului pentru a-și prezenta obiceiurile funerare tradiționale de carnaval, pentru a face trecătorii să râdă, a rupe puțin tăcerea și a implica pe toată lumea în celebrarea. La ora 3 după-amiaza, carnavaliştii s-au adunat din nou în curtea Casei Jakab Antal pentru a petrece iarna distracţie împreună. Vizitatorii la rămas-bun de carnaval au putut gusta tradițiile și aromele carnavalului din Székelyföld, printre altele, au putut, de asemenea, să mănânce gogoși și apoi să participe la un dans comun. Sezonul carnavalului este timpul pentru mascare, jocuri de spinning, baluri de carnaval și multe alte distracții. Un obicei caracteristic la sfârșitul carnavalului este reprezentarea celui mai cunoscut dintre jocurile dramatice, parodiile funerare, deoarece poate fi legată de înmormântarea carnavalului. În acest caz, carnavalul este îngropat în glumă sub forma unei păpuși, sau eventual ars. Așa a fost și de această dată, Illés era gol, păpușa din paie a fost arsă la Cetatea Miko Sâncrăieni a preluat ștafeta de la Csíkszereda, unde va avea loc anul viitor înmormântarea carnavalului județean.
Cu o zi înainte de Adio Carnavalului din județul Hargita, a avut loc și o sărbătoare de carnaval pentru elevii de la Școala József Attila din Csikszereda. Harmopan a susținut cele două evenimente cu 350 de gogoși.
Știai că?
Gogoşile sunt o prăjitură dulce, de obicei preparată din aluat dospit, servită în general cu zahăr pudră sau gem. Există numeroase teorii legate de originea sa, legenda cea mai cunoscută spune că ar fi legată de regina Marie Antoinette a Franței, dar alții cred că ar proveni din Viena. Printre variantele preferate se numără gogoșile umplute cu cremă, gogoșile cu ciocolată, gogoșile de carnaval, gogoșile în formă de inel sau cele în formă de panglică.
Pál Zoltán