Kezdőlap > HÍREK > Farsangtemetés Csíkszéken

Farsangtemetés Csíkszéken

farsang

Mókázó farsangtemetők, jelmezes résztvevők, tréfás jelenetek, játékok, énekek és a farsangkor elmaradhatatlan fánk. 31. alkalommal szervezték meg február 18.-án, szombaton a Hargita Megyei Farsangbúcsúztatót.

Tizennégy év után újra Csíkszereda és Csobotfalva látta vendégül Hargita megye hagyományőrző csoportjait a közös farsangi ünnepen. Alsósófalva, Csíkborzsova, Csíkcsicsó, Csíkszentdomokos, Csíkmenaság, Csíkszentkirály, Csíkszentsimon, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz és Szentegyháza hagyományőrzőihez több magyarországi vendégtelepülés is csatlakozott. A Csobotfalvi hagyományőrzőknek ezúttal a házigazda szerep volt az elsődleges feladat. A hagyományőrző csoportok 10 órakor gyülekeztek a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház melletti nagy parkolóban, az ott felállított színpadon pedig 11 órakor vette kezdetét a rendezvény megnyitó ünnepsége. A résztvevőket Tímár Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója áldotta meg, akik ezt követően szétszéledtek Csíkszereda különböző részeibe, hogy ott mutassák be a hagyományos farsangtemetési szokásaikat, megnevettessék a járókelőket, felverjék egy kicsit a vátos csendjét, bevonjanak mindenkit az ünnepbe. Délután 3 órakor újra a Jakab Antal Tanulmányi Ház udvarán gyűltek össze a farsangolók, hogy közös mulatsággal űzzék el a telet. A farsangbúcsúztatóra kilátogatók belekóstolhattak a székelyföldi farsangi hagyományokba és ízekbe, többek között a Harmopan jóvoltából fánkot is fogyaszthattak, majd részt vettek a közös táncban. A farsangi ünnepkör a maszkos alakoskodások, a fonójátékok, a farsangi bálok és sokféle egyéb mulatság ideje. Jellegzetes farsangvégi szokás a dramatikus játékok legismertebbikének, a temetési paródiáknak előadása, mert össze lehet kapcsolni a farsang temetésével. Ilyenkor a farsangot bábu alakjában tréfásan eltemetik, esetleg elégetik. Ez így volt ezúttal is, Illés pórul járt, a szalmából készült bábut a Mikó-Vérnél égették el. A stafétabotot Csíkszentkirály önkormányzata vette át Csíkszeredától, a jövő évben ott fogják megtartani a megyei farsangtemetést.

A Hargita Megyei Farsangbúcsúztatót megelőző napon a csíkszeredai József Attila Iskolában is tartottak farsangi ünnepséget a diákok számára.

A két rendezvényt a Harmopan 350 fánkkal támogatta.

Tudtad-e, hogy?

A fánk édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kiegészítve kerül fogyasztásra. Számos teória létezik, a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik. Kedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, a farsangi fánk, a csőregefánk, illetve a szalagos fánk.

Pál Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.