Kezdőlap > HÍREK > Kolbászfesztivál Csíkszentmiklóson

Kolbászfesztivál Csíkszentmiklóson

festivalul de carnati

Igazi téli időjárás, rengeteg ínyencség, kolbásztöltő verseny. Tizedik alkalommal rendezték meg idén Csíkszentmiklóson a Kolbászfesztivált.

Nem riasztották el az embereket a mínusz fokok február 11.-én, hogy kilátogassanak a helyi focipályára ahol a kolbászfesztivál jó hangulatát népzenészek, vetélkedők, hagyományőrző és humoros előadások, illetve a disznóból készült ételek kísérője, a pálinka fokozta. Harmincöt csapat nevezett be 2023-ban a kolbásztöltő versenybe, hogy kiderüljön, ki tudja legízletesebben elkészíteni a kolbászt. A versenyen az öt helyi önkéntes csapat mellett magyarországi testvértelepülések, a szomszédos megye, illetve a környékbeli községek baráti társaságai mérettek meg. Minden csapat természetesen a saját receptje alapján állt neki a kolbászok összeállításának, mindenki a maga módján készítette el. A hivatalos megnyitót követően a résztvevők a disznóvágás mozzanatait is figyelemmel követhették. A csapatok munkáját négyfős zsűri értékelte, a rendezvényre csak látogatóként érkezők pedig zsetonvásárlás után megkóstolhatták a kolbászínyencségeket.

A négy főből álló zsűrit Dékány Ferenc, a Magyar Fehérasztal Lovagrend, a Kalocsai Szent István Lovagrend és a Szent Vince Borlovagrend tagja, Hajduk Zoltán, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend tagja, gasztronómiai nagykövet és a kolbászkészítés Guinness-rekordere, Benedek Árpád, Gyergyószentmiklós gasztronómiai nagykövete, a Szabadtűzi Lovagrend Észak-Székelyföldi főkapitánya, illetve a székelyudvarhelyi Pálffy Csaba, az Erdélyi Magyar Fehérasztal Lovagrend és a Szabadtűzi Lovagrend tagja alkották. A legfinombabb kolbászt a faluvégi menyecskék csapata, a szépvízi ápolóközpont munkatársai készítették el. Ők a házias és különleges ízt egyenesen az otthon kamrájából származó juhsajt, házi tejföl, bor és fokhagyma által adták meg a kolbásznak.

Az eseményen mi magunk is részt vettünk a Harmopan színeiben, készítettünk sajtos és fűszeres pékkolbászt, díszítésnek pedig kenyérből eszkábáltunk nem is akármilyen házikót: sokan csodájára jártak hiszen kolbászból volt a kerítése.

Nem éppen volt egy egyszerű “meszeria”. Reggel 8 órakor érkeztünk a rendezvényre,  mínusz 18-20 fokos hidegben és mire a darálthús gyúrásra került sem engedett a hideg -15 fölé. Szerencsére kéznél volt a testmelegítő… ami valamelyest elviselhetőbbé tette azt az igazi csíki reggelt.

A nap hamar eltelt és bizton állíthatjuk: nagyon jól éreztünk magunkat. Időben elkészült a két fajta pékkolbászunk is, a zenészek fülünkbe húzták a muzsikát, találkoztunk, beszélgettünk, új ismeretségekre tettünk szert, kaptunk de adtunk is. Nem hiába kelt fel értünk a nap.

Tudtad-e hogy?

A disznótor, disznóvágás vagy disznóölés a háznál nevelt sertés hagyományos levágása, a hús feldolgozása, és az ezt követő hagyományos disznótoros hurka, kolbász, töltött káposzta fogásokból rendezett vacsora. Rendszerint télen, a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója, amely manapság a városi emberek számára népszerű turisztikai és hagyományőrző élménnyé vált.

Pál Zoltán

Leave a Reply

Your email address will not be published.