Kezdőlap > ȘTIRI > Rețeta de pâine de casă -dacă avem la îndemână un cuptor

Rețeta de pâine de casă -dacă avem la îndemână un cuptor

Pâinea cu cartofi este o pâine specific consistentă și sățioasă. Nu este friabilă, este ușor de feliat și rămâne în stare proaspătă timp de câteva zile. Din păcate, astăzi deja puține persoane mai fac acasă pâine de casă, dar cine mai face, pregătește în așa fel cum a învățat cândva de la bunica: cu 8 kg de făină și cu multă muncă.
Fierbem cartofii în coajă, apoi îi curățăm de coajă și îi zdrobim. Cernem făina și punem împreună cu cartofii într-un vas mare. Amestecăm o parte din făină cu cartofii, apoi adăugăm dospeala și drojdia amestecată cu 3 dl de apă. Frământăm foarte bine, apoi presărăm din belșug cu făină și lăsăm să se odihnească toată noaptea. (Conform tradiției, se pune, semnul crucii de trei ori pe pâine, și se cere binecuvântare deasupra ei.).
Până a doua zi, aluatul se întinde în vas. Dizolvăm sarea în jumătate de litru de apă călduță, apoi turnăm în mai multe etape la aluatul de pâine. În doze mai mici adăugăm făina și frământăm până primim o masă omogenă. (Cantitatea de apă depinde de calitatea făinii. Aluatul să nu fie prea moale.) Acoperim aluatul și lăsăm la dospit. Între timp aprindem cuptorul. După ce aluatul este gata, modelăm pâinea și punem la copt timp de o oră (temperatura cuptorului trebuie să fie de 210-230 de grade). Din aluatul rămas în vas sau pe tava de frământare se face următoarea dospeală și o păsărică, care este formată de femei din Transilvania cu două mișcări de mână. Din aluatul rămas în vas sau pe tava de frământare se face următoarea dospeală și o păsărică, care este formată de femei din Transilvania cu două mișcări de mână.
Punem dospeala într-un vas mic până la coacerea următoare.
Cu o pârghie dăm jos de pe pâinea coaptă coaja neagră, apoi cu o răzuitoare mare o putem răzui suprafața. Punem într-un prosop de bucătărie și lăsăm să se răcească.

2 kg de făină
1/2 kg cartofi
2 lingurițe de sare
5 dkg drojdie proaspătă
circa 15 dkg dospeală

Sursă: kifoztuk.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.