Kezdőlap > HÍREK > Dobogóra léptünk a süteménymustrán!

Dobogóra léptünk a süteménymustrán!

Csapatunk a Kárpát-medencei Disznótoros Fesztivál keretében szervezett süteménymustrán harmadik helyet szerzett.

Harmopánvarázs név alatt szerveződve, megvillogtatva a süteménykészítés rejtelmeiben való jártasságukat, kollégáink Portik Mária és Nemes Tünde is részt vettek a tizenkettedik alkalommal szervezett Kárpát-medencei Disznótoros Fesztiválon. Terítékre került a tepertős pogácsa, az áfonyás piskóta, a szalontai kifli és végül, de nem utolsó sorban a diós-aszalt szilvás bejgli is.

harmopan süteménymustrán

Az élményről, tapasztalatokról Szász Judit kollégánkat kérdeztük:

“2019 óta, két év kihagyás után először vehettünk részt a rendezvényen. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy nagyon vártuk már a lehetőséget, hiszen tudhatja mindenki, aki részt vett már a rendezvényen: itt lenni igazi élmény, kikapcsolódás! A családi, baráti társaságok összeverődve különleges, egyedi hangulatot varázsolnak és mindenki megtalálhatja a számára kedvenc ízeket. Különleges élmény jelen lenni, ezért is döntöttünk úgy, hogy Harmopánvarázs néven mi magunk is benevezünk, méghozzá 4 féle süteménnyel. Külön öröm volt, mikor megtudtuk, hogy mi is felkerülünk a dobogó harmadik fokára.”

Az eseményt kivételes érdeklődés övezte, a fesztivál eddigi történetében talán most voltak a legtöbben. A süteménymustrán 14 csapat vett részt, 15 csapat készített forralt bort, továbbá 37 csapat készített húsos ételt, káposztás fogást, vagy éppen disznótoros levest.

Kóstolójegyes látogatók a disznótoros fesztiválon

“A Karmazsin zenekar és a Tordai Zoltán Quintett muzsikája színesítette a programot. A játékos kedvűek kvízt tölthettek ki és pezsgőt nyerhettek Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának standjánál, vagy malacpókerrel dönthették el, hogy kulcstartót, királykoronát, fakanalat vagy egyéb játékot nyernek a Gyulai Húsüzem jóvoltából.

A rendezvény fővédnöke Ambrus György, a magyar gasztronómia nagykövete, Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakács. A zsűri elnöke Ferenczi István Venesz-díjas mesterszakács, tagjai Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiaszövetség Hagyományőrző Egyesületének elnöke, Hajduk Zoltán, Székelyföld gasztronómiai nagykövete, a Gyulai Húsüzem képviselője, Csetneki László, a Szabadtűzi Lovagrend tagja Bogácsról, Kovács Attila cukrászmester és Daczó Zoltán borász. Elmondásuk szerint nem egyszerű feladat egy ilyen nagy volumenű versenyen a zsűrizés. „Feltétel a versenybe nevezett étel kapcsán, hogy időben készüljön el, ne legyen leégve, jóízű és tájjelegű legyen. A helyi hagyományos ízeket fogjuk keresni. Nem első alkalommal vagyunk itt, és az a tapasztalatunk, hogy ez szokott sikerülni, ezért nehéz dolga van a zsűrinek” – mondta Ferenczi István

„Az ételt alázattal, szeretettel, tisztelettel, becézgetve kell elkészíteni, szeretni kell azt, amit csinál az ember. Én imádom azokat az ételeket, amelyek a népi hagyományokra épülnek. A Magyar Nemzeti Gasztronómiaszövetségen belül ezért is felelős vagyok, Gyergyószentmiklósra pedig úgy jövök, mintha hazajönnék” – közölte Németh József, a gasztronómiaszövetség hagyományőrző egyesületének elnöke.” A Székelyhon eredeti cikke elolvasható ITT.

Csíkszereda 2022. december 8.

Vizi Balázs

Leave a Reply

Your email address will not be published.